
OpenAI startede i 2015
OpenAI blev skabt i december 2015 af en gruppe med Sam Altman og Elon Musk i spidsen. Sammen med en anden Tech milliardær Peter Theil satte de 1 mia. dollars i OpenAI, – så det var ikke bare en lille start-up virksomhed. Det var fra starten en nonprofit plan. Argumentet var, at andre tech-virksomheder ville udvikle AI for at tjene penge uden hensyn til risici i AI. De sigtede bl.a. på Google, som året før havde købt den på daværende tidspunkt største AI virksomhed, DeepMind.
Musk forlader OpenAI
OpenAI ville være gratis og benytte sig af open source. De ville være non-profit og samfundsbevidste. Men de fandt ud af, at de ikke kunne hente de dygtigste folk fra konkurrenter og universiteter uden høje lønninger, så OpenAI havde hurtigt økonomiske problemer. Mindre end 4 år efter starten beslutter ledelsen i 2019, at de ikke længere skal være nonprofit. De opretter et datterselskab, som kan hente investorer og lønne medarbejdere med aktieordninger. Modellen med en del af virksomheden er nonprofit og en anden del er forretning, fik mange kritiske vurderinger.
Samtidig forlader Musk OpenAI. Han forklarede selv, at det var fordi han havde interessekonflikt ved samtidig at arbejde med AI i Tesla. Sam Altman fra OpenAI havde en anden forklaring, at Musk ville overtage OpenAI og drive det selv, og så smed bestyrelsen ham ud.
Et år efter Musk var ude, kaster Microsoft 1 mia. dollars i OpenAI, så de kan bygge en supercomputer, der kan træne deres sprogmodeller. En ret afgørende ting for at vi i 2 år senere så ChatGPT blive verdensberømt i løbet af få dage.
2019 – 2022
Fra 2019 til 2022 farer Musk rundt på konferencer og på Twitter og advarer om, hvor farligt AI er, og at vi bør bremse udviklingen og efterlyser reguleringer og tilsyn.
Hans bekymringer er reelle nok, og dem vi også har i dag. Med AI kan du ikke se, om det er en person eller AI du kommunikerer med, og i hænderne på de forkerte kan det være fatalt, skrev Elon Musk.
Da ChatGPT kom på markedet til os alle i november 2022 gentog han advarslerne. Sammen med Apple bad om han om at sætte AI udvikling på pause et halvt år, indtil man er sikker på effekter og risiko.
To tunger
Der er ikke langt fra at være kollega med Altman til at være hans fjende. Musk skriver, at det mest kraftfulde værktøj nu er i hænderne på et skruppelløs virksomhedsmonopol. Men Musk´s kommunikation var allerede da kendt at for kunne være flabet og ude af kontrol. Indenfor psykologien er der diagnoser, der er knyttet til reaktionsmønsteret “oftest impulsivt og udtryk for et kontroltab, hvor vreden er ude af proportioner“.
Men en anden udlægning i pressen var, at det var beregneligt og forsøg på konkurrencemæssig manipulation. Han har givetvis ment det seriøst, men intentionen udhules totalt, da man kort efter hører, at Musk allerede har startet X.AI. Kort efter er han i gang med at etablere et AI udviklingsmiljø og ansætte kendte AI profiler.
Musk forsøger igen 2025
I februar 2025 giver Elon Musk igen et tilbud på at overtage OpenAI. Bestyrelsen hos Open AI har formelt afvist et købstilbud på 97,4 mia. dollar fra en gruppe af investorer anført af Elon Musk. Sam Altman fra OpenAI understreger straks, at OpenAI ikke er til salg. Om Elon Musk ville kontrollere, fjerne eller fusionere sin største konkurrent, er ikke til at vide.
Igen ser Musk´s udmeldinger totalt anderledes ud i bakspejlet. For få dage efter, d. 17. februar 2025 lancerer sin Elon Musk sin egen chatbot under navnet Grok 3. Det er de store penges spil, at give et sådan tilbud en uge inden, at han lancerede en helt ny version af sit eget AI produkt.
Kampen fortsætter
De store penges spil fortsætter derfra. OpenAI med ChatGPT, Microsoft med CoPilot, Google med Gemini, Musk med Grok 3 og flere andre har siden været i et hastigt AI-kapløb. Imens kom Kina ind fra øst med DeepSeek og Europa mest snakker og holder møder.
Disse chatbots repræsenterer toppen af AI-drevet samtaleteknologi i 2025 og tilbyder en bred vifte af funktioner til både personlig og professionel brug. I indlægget Oversigt over chatbots findes en liste over de mest kendte AI chatbots.
18.02.2025 Indlæg på CXO2’s blog www.CxO2.dk/blog
Læs bloggens andre indlæg om AI
Sådan abonnerer du på indlæg i denne blog:
Besøg LinkedIn udgaven og tryk på FØLG eller besøg Facebook udgaven og tryk SYNES OM