Når vi taler om cloud, tænker vi nogle gange bare abstract som “et sted derude, – et sted i skyen”. Men det er også 100.000 servere på en mark ved Fredericia, nemlig det nye Google datacenter i Danmark. Cloud er jo to meget fysiske ting: mega store datacentre og mega stor kapacitet i infrastrukturen.   Datacentret på 118.000 m2 i Fredericia, eller nærmere Taulov, skal stå færdigt primo 2021.

For at tilbyde en intelligent søgemaskine  kræves lager og serverkapacitet. For at få adgang til Gmail eller YouTube for at streame musik eller film er der brug for en hurtig løsning i form af kapacitet og vejen frem til den. Og vi er mange om det på samme tid.   Google har  9 applikationer, som hver har over 1 mia brugere. De fleste af os bruger vel også  Google søgemaskine, gmail, Youtube, Google drev, Google Home, Google Foto etc.

Fredericia gjorde sig attraktiv

For at det kan arbejde effektivt og levere de fulde analytiske muligheder, skal det understøttes af avanceret, godt forbundet og digital infrastruktur. Og det er her de 100.000 servere på en mark ved Fredericia kommer ind i billedet. Den nødvendige infrastruktur var til stede og kommune og energiselskab og andre parter var samarbejdsvillige. Google kræver grøn energi, så man etablerer Danmarks største anlæg til solenergi, mens man på Googles tilsvarende datacenter i Finland valgte vindmøller.

Invest in Denmark var en af brobyggerne som service til Google, og sikkert med til at finde lokation og forhandle med kommunen. Se blog indlæg.

Goggle har 19 datacentre

Google driver datacentre spredt over hele verden for at holde det kørende 24/7, og med den kapacitet og svartid vi forventer. Google har 19 centre og forventer at kapaciteten skal fordobles på 5 år – dels via flere centre og dels via mere effektivt teknologi i centrene.

Åbenhed til en vis grænse

Google virker relativ åben om centeret men holder selvfølgelig den langsigtede strategi ind til kroppen. Jeg har tidligere besøgt Microsofts datacenter i Dublin, hvor der er tydelige skilte ved bygningen. Men overfor ligger en kæmpe bygning, dengang uden et eneste logo, – den anonyme bygning siger naboerne er et Google datacenter. Og det er officielt, at Google har et kæmpe center i Dublin.

Goggle informerer selv om centrene her.

Life at google / @lifeatgoogle

Når man kommer indenfor dørene hos Google er der to ting, der mærkes fra første sekund.  Det ene er en intens konstant fokus på recruitment, at man skal få et godt indtryk af Google og opleve det som  helt særlig firma at arbejde i. Det andet er, at medarbejderne meget troværdigt signalerer, at de selv føler netop det. Bebegejstringen lyser ud af øjnene på Google medarbejderne så klart, som der er farver i deres logo. Google opfordrer alle medarbejdere til at dele oplevelserne under @lifeatgoogle på alle sociale medier.

Dansk dokumentation

Cloud kan kun fungere effektivt, hvis det understøttes af avanceret digital infrastruktur, som der er analyseret i denne danske undersøgelse.

Hvor var det nu de kom fra

Mændene bag Google er Larry Page og Sergey Brin, som mødte hinanden som studerende på Stanford University.

I 1996 begyndte de at samarbejde om en søgemaskine. I 1998 gik en række investorer ind med en million dollars, og virksomheden Google Inc. var skabt. Siden har vi kendt søgemaskinen google.com  og senere et væld af andre produkter, og Google blev en af giganterne på markedet.

Ivan Munk besøgte Google ”An evening at Google” i oktober 2019.

Indlæg af Ivan Munk på CXO2´s blog om IT på www.CxO2.dk/blog

100.000 servere på en mark
Del gerne til dine kontakter:
Annonce

Annonce
Tagget på: