Foto: Kongehuset © Kongehusets mediebank

Kunstig intelligens fik plads i årets nytårstale. Det er ikke overraskende, men viser alligevel den position, som AI har fået i debatten i 2023.

H.M. Dronningen sagde: “I det forløbne år har der været talt meget om kunstig intelligens. En ny teknologi, som vil kunne ændre vores liv på måder, vi næppe kan forestille os.

Talen rummede også nogle spørgsmål: “Men hvordan? Hvad kan følgerne blive? Måske kan den forbedre vores samfund, men vil vi kunne styre det? Skal vi være begejstrede eller bekymrede?” Svaret kom derefter: “Jeg tror, at vi skal være eftertænksomme og opmærksomme“.

Filosofisk vinkel i nytårstalen

Talen skiftede så fra facts og overvejelser til en mere filosofisk vinkel” “Den nye teknologi er jo netop kunstig. Den tænker ikke selv. Den bliver fodret med det, mennesker allerede har skabt. Kunstig intelligens efterlader os med et helt grundlæggende spørgsmål, hvad er det, der gør os mennesker til noget ganske særligt?”.

Teknologi-afsnittet i nytårstalen sluttede også filosofisk, – en teknologi og samfund opfordring til os alle: “Vi mennesker har håb og nysgerrighed. Vi har indlevelse og kreativitet. Vi har evnen til at skabe og til at tænke selv. Det er det, der har bragt os vidt. Det må vi ikke glemme. Teknologien og maskinerne har for længst overtaget meget af håndens arbejde. Men alligevel betyder det ikke, at vi mennesker sidder med hænderne i skødet.”

AI og eftertænksomhed

En slag beroligelse af borgerne pakket sammen med ros til, hvordan vi forstår at udnytte teknologien. Men skønt at dronningen finder plads til teknologi og kunstig intelligens i årets nytårstale, og får vinklet både fordele og udfordringer, og sat filosofisk og samfunds øjne på det.

Lad dronningens konklusion stå et øjeblik: “Jeg tror, at vi skal være eftertænksomme og opmærksomme.

01.01.2024  Indlæg på CXO2’s blog på www.CxO2.dk/blog

Dette er et led i en række indlæg om AI. Læs andre indlæg om AI her på bloggen:
ChatGPT viser vejen for AI
AI-toget kører nu

eller vælg kategorien AI i menuen og se mange flere.

Sådan abonnerer du på indlæg i denne blog:
Besøg LinkedIn udgaven og tryk på FØLG 
eller besøg Facebook udgaven og tryk SYNES OM

H.M. Dronningens nytårstale 2023
Del gerne til dine kontakter:
Annonce

Annonce