chatgpt

I december 2022 vakte en ny chatbot vild opsigt. Og det er der også god grund til. Dels er det er revolutionerende teknik, dels har den bragt AI til folket. Det er tilmed et glimrende eksempel på, hvad der snart kommer meget mere af. ChatGPT viser vejen for AI, Artificial Intelligence eller på dansk Kunstig Intelligens, eller som teknologi/applikation kaldet Machine Learning.

Den har taget internettet med storm, fordi den er så god, som den er“, sagde Mads Viktor Hartvig Hansen, vært på DR’s podcast ‘Spøgelset i Maskinen’ om kunstig intelligens.

Man har arbejdet med AI i mange år, og vi har løbende set løsninger, – mange af dem dog wildcards, der hurtigt blev glemt igen. Men nu kan vi se starten af en AI-revolution, – applikationer og anvendelser af kunstig intelligens kommer nu for alvor. Det vil gå hurtigt, det vil blive tilgængeligt bredt og ikke kun i faglige nicher. Det bliver spændende at følge.

Du skal forestille dig, at du snakker med et nogenlunde intelligent menneske, som har hele Googles indeksering af internettet tilgængeligt. Du kan stille robotten spørgsmål, du kan føre en samtale med den eller bede den skrive en tekst. Du kan bede den skrive en historie, som indeholder bestemte karakterer eller handlingsforløb. Du kan bede den skrive en tekst om konkret emne. Du kan også bede den skrive et portræt af en kendt person.

Spørg ChatGPT selv

Jeg kan jo pasende starte indlægget her med at spørge ChatGPT selvom hjælp. Når jeg skriver til den “fortæl mig om ChatGPT” svarer den:

“ChatGPT er en chatbot, der er baseret på den kunstige intelligens (AI) teknologi GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3). ChatGPT er designet til at kunne samtale med mennesker på en naturlig måde ved hjælp af tekstbaseret kommunikation. ChatGPT er udviklet af OpenAI, en forskningsvirksomhed inden for AI, og er et eksempel på, hvordan AI teknologier kan anvendes til at skabe intelligente chatbots, der kan interagere med mennesker på en naturlig måde. ChatGPT er blevet trænet på enorme mængder af tekstdata, så den kan lære at generere naturligt lydende sætninger og samtaler.

ChatGPT kan anvendes til at hjælpe mennesker med at få svar på spørgsmål, finde informationer eller bare have en samtale. ChatGPT er også blevet anvendt til at skabe chatbots til specifikke formål, f.eks. kundeservice, underholdning eller læring. En af de store fordele ved ChatGPT er, at den kan lære og forbedre sig over tid. Når den interagerer med mennesker, kan den lære af deres spørgsmål og svar og forbedre sin evne til at generere naturligt lydende samtaler.

OpenAI  

ChatGPT er en chatbot lanceret af det californiske selskab OpenAI. En chatbot er ikke en ny ting. Allerede i 2019 var der her på bloggen et indlæg om chatbot´s.

OpenAI´s ChatGPT er bedre og mere brugervenlig end andre på markedet. I hvert fald er lanceringen interessant og billede af, hvad der er på vej. ChatGPT er næppe fremtidens værktøj, men et eksempel på, hvad der bliver almindeligt i morgen. ChatGPT viser vejen for AI. Den adskiller sig fra mange andre chatbot´s ved at have en enorm datamængde at trække på, hvilket gør den i stand til at føre en samtale. Den kan meget mere, end vi kender fra Google Home/Nest produkterne.  Den kan simulere reaktioner og tankemønstre i et vist omfang, endda reagere på følelser eller tonen i spørgsmålet. Det kan bruges til at håndtere forskellige opgaver eller give rådgivning om forskellige emner. Men det skal læses med kildekritiske øjne.

Styr på begreberne

ChatGPT er en chatbot, der er bygget på GPT-3-modellen. GPT-3 er en avanceret kunstig intelligens (AI) model udviklet af firmaet OpenAI. Det er en af de mest avancerede AI-modeller på markedet i dag. ChatGPT bruger GPT-3-modellen til at simulere menneskelige samtaler og besvare spørgsmål.  

GPT-3 og ChatGPT er ikke det samme. GPT-3 er en kunstig intelligens model udviklet af OpenAI. ChatGPT er en applikation, en form for chatbot, der er trænet på GPT-3. Rent faktisk kan GPT-3 modellen meget mere, end der er til rådighed via ChatGPT. Lige nu er den tekstbaseret (evt. omsat til tale), men modellen rummer mulighed for at arbejde med billeder. Til den tid kan vi bede den om at tegne en genstand eller sammenligne billeder.

En sprogmodel (LLM = Large language model) er kunstig intelligens, der kan genere menneskelignede tekst. Sprogmodellen under ChatGPT er trænet på formentlig 300 mio siders tekst. Teksten brydes ned i ”tokens”. Softwaren beregner sandsynlig kombination af tekst ud fra spørgsmålet. Faktisk sker det ord for ord, så den for et ord beregner, hvad det næste kan være. Trods det resulterer det i fornuftig sætningsopbygning.

Min test

Jeg har prøvet den flere gange, og imponeret over dens evne til at forstå komplekse spørgsmål og levere nogenlunde meningsfulde svar. Det er tydeligt, at der er lagt en masse arbejde i at udvikle og træne GPT-3.

Er det så ChatGPT eller GPT-3 jeg tester? Det er begge dele. GPT-3 er imponerende i sin kapacitet og præstationsevne. Det er en af de mest avancerede AI-modeller, der findes på markedet i dag. Den har en enorm datamængde at trække på. Min test viser, at den er i stand til at løse opgaver og simulere samtaler.

Det er et fantastisk værktøj, der kan være en stor hjælp i mange forskellige sammenhænge. Men jeg vil først og fremmest anbefale, at du begynder at lege med den og lære af den. Og til at finde ud af, hvor AI er i dag, og forstå hvad der er på vej. Jeg synes ChatGPT viser vejen for AI, illustrerer hvad det handler om. Det er en AI-model, der kan rigtigt meget, med den er ikke fejlfri. Men prøv den, – så skal du nok finde ud af, hvad du kan bruge den til.

Find selv på udfordrende opgaver til ChatGPT. Alternativt kan jeg her give dig nogle eksempler, du kan prøve: “ansøg kommunen om nedsivningstilladelse“, “foreslå en gave til en pige på 4 år“, “skriv en e-mail til min datter“, “skriv julekort til min ven” eller “beskriv H. C. Andersen“.

Den første bog “Slim Agilisto: A novel written entirely by AI” skrevet udelukkende af (eller rettere med) ChatGPT er lavet. Der er allerede applikationer på vej, som er bygget ovenpå ChatGPT eller som integrerer ChatGPT i App´en, – og her bliver det virkeligt interessant at se anvendelserne.

Den har ikke ytringsfrihed

Ligesom en selvstyrende Tesla kan køre galt, så kan ChatGPT også svare forkert. Det ser ud til, at OpenAI i begyndelsen af december løbende holdt øje med, hvad den blev spurgt om. Så indbyggede de flere begrænsninger i dens ytringsfrihed.

De har forsøgt at sikre sig mod kriminel vejledning, underlødige tekster og at bevare et godt omdømme. De har taget forbehold for anbefalinger med en disclaimer i svarene. Prøv evt. selv at spørge den om “hvordan stjæler man en bil” eller “hvad skyldes feber og hoste“, – så ser du hvordan den afviser at svare. Du kan også prøve variationer af “har du begrænsninger” eller “er du klog som en menneskelig hjerne“.

Hvorfor og hvad nu

Alle og enhver kan prøve ChatGPT og dens mange muligheder. I øjeblikket er chatbotten i en slags beta-test, hvor produktet er gratis at prøve. Det er ikke til at vide, hvordan OpenAI vil lave en forretningsmodel omkring den. Måske sponsoreret indhold eller reklame, måske abonnement.

Man kan kun gisne om, hvorfor den lanceredes, og hvorfor lige nu. Jeg har tre teorier, som alle kan være sande samtidigt:

1) Ejerne OpenAI har brug for noget PR, for der er puttet så mange penge i det, at der forventes resultater. I så fald skal stakeholders og baglandet gøres tilfreds, og næste skridt er som nævnt ovenfor så en forretningsmodel.

2) OpenAI har brug for at få brugere verden over til at beta-teste CharGPT. Når virkeligt mange prøver den, giver det modellen ny viden, så model og data bliver bedre og bedre. I så fald er de stadig i test og udviklingsfasen.

3) OpenAI leder efter investorer, – eller måske et salg af hele biksen. I så fald er de allerede i salgsfasen. Der går allerede rygter om, at OpenAI og Microsoft forhandler om at lægge den ind i Microsofts Office og søgemaskine Bing i kampen mod Google. Microsoft har også investeret første gang i OpenAI helt tilbage i 2019.

Forbehold

Teknologien er et godt skridt, men også et skridt på ukendt territorium. ChatGPT kan svare på meget. Men den aktualiserer også en etisk diskussion om, hvad vi skal og ikke skal med kunstig intelligens. Det er f.eks. diskuteret i The Guardian.

Robotten kan ikke svare på aktuelle temaer, da den ikke har adgang til data eller oplysninger efter 2021. Frem for alt skal huskes, at den kan svare forkert. Man skal ikke bruge dens svar ukritisk.

Skolerne er udfordret

Svarene fra den kunstige intelligens er nu så gode, at Chatbot´en i flere tilfælde kan bestå eksamener på universitetsniveau“, siger Anders Søgaard (professor i datalogi og filosofi, KU) til Ritzau. Måske er det at tage munden for fuld, men på folkeskole eller gymnasium niveau kan den skrive en god del af en afleveringsopgave i dansk, biologi eller historie. Og det er et problem, ligesom det er et problem, hvis den svarer forkert.

Anna Bak Maigaard, vicedirektør Aarhus Universitet, sagde til TV2, at ” ChatGPT har jo givet genlyd i uddannelsessystemer verden over. Det udfordrer uddannelser på alle niveauer – både til eksamen og i undervisningen.  Der har  egentlig aldrig var tilladt at få en AI-bot til at skrive eksamensopgave, men ChatGPT’s frembrud har gjort det nødvendigt at indskærpe reglerne“. Et universitet i USA har valgt helt at spærre for ChatGPT, – men det er næppe hverken en god idé eller fysisk muligt.

Helt oplagt skal ChatGPT ikke bruges til automatisk at løse eksamensopgaver. På den anden side er det dumt at forbyde det helt. Vi bruger jo også lommeregnere og PC som hjælpemidler i dag. Vi skal bare finde den rette form og balance, og mon ikke uddannelsesinstitutionerne er bedre rustet til det end politikerne.

I et efterfølgende blog indlæg kommenteres mere på skole, læreanstalter og andres betænkeligheder, – læs indlægget ChatGPT de første uger.

Regler på vej

Lige nu arbejder man i EU med en lovgivning, som skal sætte rammer for den kunstige intelligens. “AI Act” har været på vej siden 2021, og skal ende med  retningslinjer for, hvordan man må bruge kunstig intelligens, og hvordan man ikke må. Der er en god intro om det i ComputerWorld. Så også mht. retningslinjer for AI viser ChatGPT vejen.

Prøv den selv

I fremtiden vil ChatGPT og lignende chatbots spille en stor rolle i vores hverdag. ChatGPT et spændende eksempel på, hvad AI teknologier kan gøre i dag og i fremtiden. ChatGPT viser, at teknologien kan hjælpe os med at kommunikere på en naturlig måde med computere, og at der er stor potentiale for at udvikle mere avancerede AI systemer i fremtiden.

Prøv den selv her: //openai eller måske nemmest her

ChatGPT eller chatgpt

I pressen benævnes ChatGPT på flere måder, – i flæng 1, 3 eller 4 store bogstaver. Jeg skal straks indrømme, at her følger jeg ikke chatbotten´s egen rådgivning. Jeg skriver konsekvent “ChatGPT” i dette indlæg, – det gør openAI faktisk også selv. Men spørger man ChatGPT selv, svarer den: “Der er ikke nogen grund til at skrive “chatgpt” med store bogstaver. Det er ikke en forkortelse for noget, og det er heller ikke et navn, så der er ingen grund til at skrive det med store bogstaver. Chatgpt er blot et navn på en chatbot, og i denne sammenhæng kan du skrive det med små bogstaver, men det er op til den enkelte at vælge, hvordan man vil skrive det“.

Pressen skrev meget om ChatGPT, da den kom frem

DR ser en anvendelse til eksamensopgaver.
Lyd & Billede spørger om vi er tættete på AI-dominans.
Tech24 skriver at ChatGPT imponerer.
Information er begejstret men spørger om vi er klar til den.
TV2 er begejstret, men maner til forsigtighed med skyggesider.
Lær mere på Youtube om ChatGPT.
Microsoft´s første udmeldinger.

22. december 2022

Indlæg på CXO2’s blog på www.CxO2.dk/blog

Dette er et led i en række indlæg om AI. Læs andre indlæg om AI her på bloggen:
ChatGPT de første uger
GPT-4 kan endnu mere

AI-toget kører nu
ChatGPT vs Bing

Vil du gratis abonnere på nye indlæg i denne blog?
Besøg LinkedIn udgaven og tryk på FØLG 
eller besøg Facebook udgaven og tryk SYNES OM

ChatGPT viser vejen for AI
Del gerne til dine kontakter:
Annonce

Annonce
Tagget på: