GPT-4 og kunstig intelligens udfordrer os

Er du nybegynder udi at forstå ChatGPT og GPT-modellerne, anbefales det først at læse denne blogs to tidligere indlæg om GPT: ChatGPT viser vejen for AI og  ChatGPT de første uger.

GPT-4 er en efterfølger til GPT-3, – det er data, altså AI sprogmodeller. ChatGPT, ChatGPT Plus og Bing Chat er derimod applikationer eller tjenester, der anvender sprogmodellerne. Den gratis tilgængelige applikationen ChatGPT anvender stadig modellen GPT-3 som i december 2022. Hvordan man så får fingrene i GPT-4, kommer vi til senere i dette indlæg.

Nye funktioner i GPT-4

GPT-4 er repræsenterer meget mere information end GPT-3, men der er ikke banebrydende nyt i GPT-4, der er bare bedre kvalitet i det den kan. Lad og kigge igennem 7 områder:

2021 data

Af den tekniske rapport fremgår det, at GPT-4 er trænet på data indhentet frem til udgangen af september 2021. Da den ikke har adgang til internettet, kan den ikke forholde sig til nyere begivenheder. Men GPT-4 har meget mere data at træne på og kan producere mere præcise tekster.

Flere ord

Tidligere versioner af GPT var begrænset af mængden af ​​tekst, både i længden af ​​de spørgsmål, du kunne stille, og de svar den giver. GPT-4 kan nu behandle 10 gange mere end GPT-3, op til 25.000 ord fra brugeren. Rent praktisk betyder det, at man kan give den lange notater eller en novelle og bede den om at behandle det på én gang. Derudover kan man give den et weblink og bede den om at bearbejde teksten på det website.

Bedre dialog

GPT-4 er mere kreativ og samarbejdsvillig end GPT-3, dvs. den kan generere, redigere og iterere med brugere på kreative og tekniske skriveopgaver. . Den kan sammenfatte lange tekster, så de er lettere at forstå. Den kan generere tekst, der simulerer menneskelig – og brugerens – skrivestil. Den kan komponere sange, skrive manuskripter eller lære en brugers skrivestil. Den er i stand til at skrive artikler, essays, blogindlæg og andre tekster, der både er grammatisk korrekte og indholdsmæssigt relevante og ofte (80%) faktuelt korrekte.

Sikkerhed

OpenAI oplyser, at GPT-4 er betydeligt sikrere at bruge end den forrige generation. OpenAI skriver om deres egne tests, at den kan producere 40 % flere faktuelle svar, og er 82 % mindre tilbøjeligt til at reagere på anmodninger om forbudt indhold. Med andre ord bare bedre kvalitet.

GPT-4 er mere robust og etisk end GPT-3, den har bedre mekanismer til at håndtere misinformation, fornærmelser og andre uønskede output. Den har også en indbygget advarselssystem, der informerer brugerne om potentialet for skadelige konsekvenser af at bruge modellen.

Billedbehandling

GPT-4 kan også arbejde med billeder. Den leverer ikke billeder retur endnu, men den kan fortolke de billeder, den leveres. ChatGPT har ikke implementeret denne funktion endnu, det er forskellen mellem modellen og applikationen.

Vil du arbejde med billeder i dag, må du i stedet prøve DALL-E eller Midjourney. Men man kan vise den et billede og spørge om hvad det er, eller vise den et billede af nogle ingredienser og bede om en opskrift, der bruger netop dem. Nok mere anvendelig er funktionen, hvor man man bede om et billede af noget bestemt, og så genreres det.

Videogenerering er også godt på vej. Med Pika eller Google VideoPoet kan du give et billede, og bede dem lave en video ud af det. Man er så langt, at man kan lave korte videoklip som reklame eller instruktion.

Kodning

Den nye udgave er meget bedre for programmører, der bruger værktøjer som ChatGPT til at kode, fordi større datamængder tillader GPT-4 at generere mere avanceret kode. Nu kan den bedre forstå konteksten og bygge komplette funktioner på flere sprog. Vi er i starten af en ny æra, men rent faktisk kan den i dag lave brugbare kodestykker. Danske udviklere fortæller, at med AI-generering af kodestykker er de allerede i dag dobbelt så produktive, som før de tog AI i brug.

Der er dog værktøjer, der er længere lige på det felt, et eksempel er Microsofts GitHub Copilot. Og Meta kommer snart med noget. Opdatering august: den kom til at hedde Code Llama).

API

Måske endnu mere interessant, i hvert fald noget vi som bruger hurtigt ser resultatet af, er at GPT-4 vil også være tilgængelig som en API for udviklere til at sammenbygge applikationer og tjenester. Et API (Application Programming Interface) er en programmeringsgrænseflade, som bruges til at overføre data mellem forskellige stykker software på en formaliseret måde. Der er flere udviklingshuse, der kan hjælpe med at indbygge GPT-4 i kundernes systemer.

Microsoft har annonceret, at GPT-4 bliver tilgængelig som preview i Azure OpenAI Service. Kunder og partnere kan tilmelde sig en venteliste for at få adgang, så de kan begynde at bygge systemer med OpenAI´s model.

Adgang til GPT-4 fra OpenAI

GPT-4 blev annonceret midt i marts 2023. Den nuværende gratis version af ChatGPT vil stadig være baseret på GPT-3 eller rettere GPT-3.5. Den nye er ikke som forgængere gratis at bruge. Den eneste måde at få adgang til GPT-4 lige nu er at opgradere til “ChatGPT Plus” abonnement, som pt. koster 20 $/md.

Men prøv først GPT-3 med ChatGPT her. Inde i ChatGPT kan man så senere vælge den betalingspligtige GPT-4 ved at trykke “Upgrade to Plus” og taste credit card data. Man kan så bruge/sammenligne begge versioner. For at tjekke hvilken version man bruger, er der en detalje, – sort logo for den nye og grønt for dem gamle.

Tech masserne kan ikke leve med at den allerede blev lukket ind bag en betalingsmur, så mange prøver at finde en omvej. De hacks bliver ikke delt her, – interesserede kan læse om det ved at søge på f.eks. “GPT-4 hacks” eller “free GPT-4”.

Adgang til GPT-4 via Bing Chat

Som forklaret tidligere, har Microsoft indarbejdet GPT-4 i deres søgemaskine, eller noget der ligner GPT-4. Du kan prøve det i Bing, som de til lejligheden nu kalder Bing Chat eller Bing Chatbot.

Det er en nem måde at prøve det på, men det roder lige nu mht. versioner. Hvis man bruger Bing helt normalt, bliver man skuffet. Den giver dårligere svar end ChatGPT, og den svarer langsomt.

Hvis du vil opleve noget, der ligner GPT-4 i Bing, skal du tilmelde dig Bing Chat “forhåndsvisning”. Når du først er kommet ind, vil du være i stand til at bruge den nye Bing Chat gratis, men begrænset til 15 chats pr. session og 150 sessioner pr. dag. Man kan vælge mellem Kreativ, Balanceret eller Præcis. Drop kreativ men prøv de to andre.

Bing Chat tilbyder 3 niveauer.

Microsoft forklarer, at Bing Chat faktisk ikke anvender GPT-4, men en kombination af teknologier og algoritmer, som de ikke vil sætte navn på. Hvis man i Bing Chat spørger den selv (30/3/2023), om den bruger GPT-4, svarer den “nej, men vi udvikler på det“. To dage senere svarer den “Microsoft Bing bruger avancerede teknologier til at besvare dine spørgsmål og hjælpe dig med at finde information. Jeg kan ikke diskutere specifikke teknologier.

De er ret forskellige

Microsofts Bing Chat og OpenAI´s ChatGPT virker ret forskeligt. Jeg bad dem begge om at beskrive H C Andersen´s forfatterskab. ChatGPT 3 gav en fint svar, som kunne være hentet på biblioteket. Bing svarede bare med 4 linjer data. Men når jeg spurgte “hvem er Ivan Munk” svarede ChatGPT, at det var svært at svare på, for der er flere der hedder sådan. Bing svarede med en beskrivelse af undertegnede, der faktisk er korrekt. GPT virker med Bing, men skal du have en fornemmelse af hvor smart det er, så skal du bruge ChatGPT, – Bing halter meget klart bagud lige nu.

Flere test på Youtube afprøver for forskelle mellem Microsogt og OpenAI. Blandt de test jeg har set ultimo marts, falder Bing Chat oftest ud som taberen. Se et eksempel på en kort YouTube video afprøver Bing Chat.

ChatGPT som App

GPT blive helt sikkert integreret i mange applikationer, fordi den som nævnt ovenfor tilbyder et API, så udviklere kan integrere den både i App´s og PC-applikationer.

Da OpenAI er nødt til at sikre nogle indtægter, kommer OpenAI formentlig selv med en ChatGPT App til både Apple IOS og Android smartphones. Der går allerede rygter om, at det er tæt på.

Konklusion

Status lige nu er, at vil du udforske AI rigtigt, så gå ikke Bing, men OpenAI vejen. Hvis du bare vil lege og prøve den, så kan du roligt nøjes med GPT-3 via programmet ChatGPT, som du kommer til her. Så kan du bagefter sammenligne med Bing Chat. Skal du bruge det til noget i praksis, eller lave en reel test af hvad AI kan i dag, må du slippe de 20$ og købe adgang til ChatGPT Plus, der anvender GPT-4, som beskrevet under OpenAI afsnittet ovenfor.

Og den bliver løbende bedre. OpenAI har sagt, at “vi er forpligtet til løbende funktions- og sikkerhedsforbedringer til ChatGPT“.

Sjove eksempler

I den kommende tid vil vi kunne læse med i rapporter om, hvad folk har prøvet med GPT. Her er bare et sjovt bud på dette. Og New York Times konkluderede i en test, at AI built into Bing was not ready for human contact. Det er jeg enig med dem i.

Og så er den heller ikke klogere

Det hedder kunstig intelligens, – men er det nu intelligens? GPT er forkortelse af Generativ Pre-trained Transformer. Den har sin endelig afgrænsning af information i forvejen, – den har bare en vanvittig smart (intelligent?) softwaremodel, der kan søge og kombinere de data. Det vi som mennesker kan derudover, er, at tilpasse vores viden og holdning løbende ud fra, hvad vi ser og hører, – vi kan altså vedligeholde vores “datamodel” løbende. Det kommer GPT-5 eller 6 næppe til, men måske GPT-7, 8 eller 9. Men den mangler stadig vores intuition og etik.

Men alligevel er det AI, som vi ser nu vildt revolutionerende. Det er et kvantespring i teknologien. Det vil ændre meget omkring os, – ikke kun undervisningen i skolerne. Den vil ændre måden, vi tilgår information på.

Dette er et led i en række indlæg om AI. Læs andre indlæg om AI her på bloggen:
ChatGPT viser vejen for AI
ChatGPT de første uger
AI-toget kører nu

30. marts 2023

Indlæg på CXO2’s blog på www.CxO2.dk/blog

Vil du abonnere på nye indlæg på denne blog?
Besøg LinkedIn udgaven og tryk på FØLG 
eller besøg Facebook udgaven og tryk SYNES OM

GPT-4 kan endnu mere
Del gerne til dine kontakter:
Annonce

Annonce
Tagget på: