Du tænker nok ikke meget på realkredit. Det er der bare. Et sted hvor vi har boliglån. Er du kunde i Forenet Kredit, Nykredit eller Totalkredit, og bor du i Østjylland (kommunerne Aarhus, Syddjurs, Hedensted, Horsens, Odder, Samsø, Silkeborg eller Skanderborg) kan du stemme til valg til repræsentantskabet i marts 2023.

Opdatering: Dette indlæg var oprindelig input til selve valget, men valget står tilbage bagefter som et eksempel på dårligt bestyrelsesarbejde, Det var et såkaldt “demokratisk valg til en demokratisk forening“, men det var slet ikke demokrati i praksis. Mere om den del er indsat som sidste afsnit i dette indlæg.

Vi skal bevare den danske model, hvor overskud kommer tilbage til kunderne. Forenet Kredit er den eneste realkredit, der er tilbage ejet af kunderne, – ligesom andelsbevægelsens 200 års danske historie. Det vil jeg arbejde for at bevare. Og vi skal sikre lave gebyrer, lån til energi renovering, lån til unge og ældre. Vi skal også holde fokus på lån til fritidshuse og ikke glemme landdistrikter og landbrugets behov. Og så skal vi have bedre rådgivning om omlægning af lån.

Og aktuelt lige nu, – så skal vi have et mere demokratisk, mere tilgængeligt og ikke mindst et meget enklere valgsystem. Det nuværende har ikke det, der i IT-verdenen hedder “usability”. Faktisk har Forenet Kredits valgproces vanvittig dårlig usability, – og så skulle det stå for demokrati!

Sådan deltager du i valget

Valgmøde – Forenet Kredit 15. marts 2023

Præsentation

Vi fik 1 minut til en video præsentation. Man kan faktisk nå meget på 1 minut. Se den her med flotte optagelser i Forstbotanisk Have i Aarhus Højbjerg.

link til valgvideo

Program

Hvis jeg bliver valgt, vil jeg arbejde for, at Nykredit og Totalkredit er det bedste og billigste realkreditinstitut. Køb af bolig er for de fleste deres livs største investering. Det er derfor afgørende at sikre gennemskuelighed og lave omkostninger for boliglånet via effektiv drift af Totalkredit og Nykredit.

Vi skal styre Forenet Kredit og låntagerne igennem en tid med geopolitisk krise, stor inflation og høje energipriser. Det er den altafgørende udfordring i 2023 og de næste år, – både for låntagerne og for Nykredit og Totalkredit selv. Jeg vil bidrage til at Totalkredit og Nykredit bevarer selveje via Forenet Kredit, – det skal hverken børsnoteres eller overtages af en bank, – en debat der ellers hurtigt kan poppe op igen i den økonomiske krise.

Vi skal have en virksomhed, der bruger digitalisering til at blive effektiv og konkurrencedygtig, men alle skal kunne være med på vognen, – der er kundegrupper der allerede melder pas på den digitaliserede kundeadgang.

Særlige kundeområder

Lån i fritidshuse/sommerhuse, herunder til renovering og energiforbedringer, har ikke tidligere fyldt meget i Forenet Kredits debat. Men det er også mit fokus. Som formand for en sommerhus grundejerforening i mange år og som næstformand for Landsforeningen for Fritidshusejere er betingelserne for vores 220.000 fritidshuse noget jeg rører ved hver eneste dag.

Lån i landbrugsbygninger er vigtigt for et klemt erhverv, for hvem inflation, energikrisen og klima presser økonomien. Forholdene for produktion til hjemmemarkedet og eksport er vigtig. Der er ikke langt fra finansiering af bygningen til at brødføde mio. af mennesker.

Og lån i huse i landdistrikter handler både om landbrugtes medarbejdere, naboer og landsbyer. Også for at der ikke skal stå forfaldne og forladte rønner rundt i vores åbne landskab. Landbrugets forhold har mit fokus og har været indenfor mit daglige virke, mens jeg var ansat i Landbrug & Fødevarer / SEGES innovation i 25 år.

Valgsystemet er fuldstændigt skørt i dag

Jeg vil også arbejde for, at vi får et langt enklere valgsystem, – og at online afstemning kan ske over flere dage. Det der er nu, er slet ikke kundeorienteret. Desværre, og overraskende, profilerer 2 af de opstillede med med, at de netop har været med til at ændre valgsystemet i den forløbne periode. Nuvel, det er online, men tilgængelighed, kompleksitet og usability er helt i skoven.

Dette er den sidste medlemsejede realkredit i Danmark. Forenet Kredit skal fortsætte som medlemsejet realkredit. Vi skal sikre gode og billige lån, og andre skal ikke tjene store penge på det. Vi skal styre igennem de udfordringer husejerne står med pga. energipriser og inflation. Dernæst er jeg optaget af at eksisterende boligejere bør have mulighed for at kunne energirenovere deres boliger med realkreditlån.

Og så skal vi passe på virksomheden, – energikrisen, inflationen og ikke mindst den geopolitiske krise er en udfordring for os boligejere, men også for en fortsat sund realkredit.

Medlemsdemokrati skal udleves i praksis og ikke kun være pæne ord. Den økonomiske situation betyder, at repræsentantskabet er vigtigere nu end nogensinde før. 

Resumé af mit fokus i Forenet Kredit

Køb af bolig er for de fleste deres livs største investering. Det er derfor afgørende at sikre gennemskuelighed, rådgivning og lave omkostninger. Vi skal hjælpe Forenet Kredit og låntagere igennem en tid med geopolitisk krise, inflation og høje energipriser. Mit fokus er også:

 • Ikke børsnotering eller salg til en bank.
 • Overskud tilbage til os kunder
 • Bedre rådgivning ved omlægning af lån
 • Digitalisering men alle med på vognen
 • Forhold for lån til unge og pensionister
 • Attraktive og klimavenlige seniorboliger
 • Lån til fritidshuse
 • Lån til energi-renovering
 • Fokus på landdistrikter
 • Fokus på landbrugets behov
 • Erhvervslån
 • Og så et enklere valgsystem

Om mig selv

Jeg bor i Århus og i sommerhus i Ebeltoft. Jeg er gift og har to voksne børn. Vi har haft lån i Nykredit i 40 år – undervejs både til ejerlejlighed, sommerhus og hus. Jeg er formand i en grundejerforening og næstformand i Fritidshusejernes Landsforening. Medlem af repræsentantskabet AURA og i bestyrelsen for Dansk Aktionærforening, Aarhus.

Jeg er analytisk og strategisk og har erfaring med økonomi, organisation, investering og digitalisering og IT. Jeg er vant til at hurtigt gennemskue problemstillinger og finde løsninger, – og tør tage ordet og argumentere for, at sund fornuft vinder. Jeg har været ansat på et universitet, i to ministerier og koncern it-chef i en stor organisation. I dag har jeg mit eget IT-rådgivningsfirma. Jeg har skrevet et par bøger og mange artikler, – og i dag skriver jeg en blog om IT og ledelse på adressen cxo2.dk/blog.

Efterspil efter valget

Så langt så godt

Som allerede omtalt ovenfor i afsnittet “Valgsystemet er fuldstændigt skørt i dag“, står nødvendige ændringer af både holdningen til valget og selve afviklingen af valget bøjet i neon. Det blev i den grad synligt i dagene op til valget og ikke mindst i selve valghandlingen.

Økonomisk ugebrev har i flere gode artikler fulgt op på valget, og omtalt det manglende demokrati, bl.a. i artiklen Demokratiet halter stadig og senere Nyvalg til forenet kredits repraesentantskab kun fra inderkredsen af Ejlif Thomasen (bag logon til ØU-finans).

I ovennævnte artikel fremgår, at der lyder en skarp kritik af systemet fra både eksperter og opstillede kandidater. Kritikken går på selve afviklingen af valget og den måde, hvorpå kandidater samler sig i lister for at udelukke nye kandidater. En tidligere opstillet kandidat Rasmus Visby kalder det ”en totalt latterligt og udemokratisk måde at afvikle valget på”. Fhv. bankdirektør Jørn Astrup siger i artiklen, at ”man afvikler valgene på en måde, der må forekomme uacceptabel”. Jeg er citeret i artiklen for at sige, at ”Forenet Kredit værdsætter og annoncerer demokrati rigtigt meget, men synes ikke at sikre, at det bliver udlevet i praksis”.

Louise Mogensen i Økonomisk Ugebrev

Økonomisk Ugebrev giver den en tand mere i omtalen af valget af Finanstilsynets nye direktør. Morten W. Langer stiller spørgsmål til om adm. direktør i Forenet Kredit Louise Mogensen i sit nye job på nogen måde kan repræsentere et demokrati med bagrund i Forenet Kredit. Ugebrevet artikel 1. juli 2023 hedder “Fire store udfordringer for Finanstilsynets nye direktør: Pletter fra udemokratiske Forende Kredit“.

Valget i Forenet Kredit
Del gerne til dine kontakter:
Annonce

Annonce