R-24

Robotmessen R-24 er en international messe, hvor brancherne indenfor robotter, automatisering og droner mødtes. Der var tre dages konference og godt 100 udstillere på robotmessen R-24 i Odense. Tallet 24 står for årstallet 2024. Kombinationen af den grønne omstilling, mangel på kvalificeret arbejdskraft og teknologier som AI og avanceret robotteknologi er i disse år i gang med at transformere det globale arbejdsmarked.

Der var fokuseret på 5 anvendelsesområder: Produktion, Byggeri, Landbrug/gartneri, Sundhed samt Energi. I praksis var det dog ikke lykkedes at holde udstillingerne tema-delt rent fysisk.

På forrige R-22 var der meget fokus på at vise nye muligheder. Men nu er markedet så modent, at man kan fokusere på implementering. Messen skrev selv om det sådan: “R-24 viser dig det nyeste nye og hjælper med konkret implementering i både store og små virksomheder: her møder du andre fra din branche, der allerede selv har opnået store gevinster gennem robotter og droner. Messens fokus på implementering sikrer, at du kan komme nemt og hurtigt i gang med at bruge nutidens mest optimale løsninger inden for netop dit felt. Det sikrer dig en stor konkurrence fordel i et globalt og konkurrencepræget marked“.

Nu er anvendelse af cobot´s og robotter så langt, at efternølerne risikerer at blive disruptet, ikke mindst indenfor industri og produktion.

Keywords

På en tur rundt på messen hørte man alle buzz-words flyve rundt som en drone:

  • Forebyg fejl
  • Øg sikkerheden
  • Beskyt arbejdere mod støv og larm
  • Forebyg flaskehalse
  • Producer mere omkostningseffektivt
  • Forkort gennemløbstiden
  • Styrk arbejdsglæden
  • Afhjælp medarbejdermangel
  • Styrk konkurrenceevnen med automation
  • Reducer fysisk belastning
  • Forebyg sygefravær 

Trenden i cobot- og robotudviklingen og på arbejdsmarkedet er klar. Vi skal programmere robotter, droner og automationsløsninger til at gøre det, vi ikke selv er bygget til at kunne holde til.

Messens bedste citat kommer fra Kristian Madsen fra Migatronic: “Vi skal ikke være bange for at robotterne tager vores arbejde, for det gør de ikke. Robotterne sikrer vi har vores arbejde i fremtiden“.

Definitioner

  • Robot: En traditionel robot er normalt autonom og udfører opgaver uden menneskelig indgriben. Den opererer typisk i et afgrænset område og kan udføre gentagne opgaver med stor præcision og hastighed. Traditionelle robotter kræver normalt afskærmning eller sikkerhedsforanstaltninger for at forhindre skader på mennesker, da de typisk har store, kraftfulde bevægelser og kan udgøre en risiko for operatører.
  • Cobot: En cobot er en samarbejdende robot, der er designet til at arbejde side om side med mennesker. Den er fleksibel og kan reagere på menneskelig tilstedeværelse og interaktion. Cobots er designet til at øge produktiviteten og sikkerheden ved at arbejde sammen med menneskelige operatører, snarere end at erstatte dem. Samarbejdende robotter er designet med indbyggede sikkerhedsfunktioner, så de kan arbejde tæt sammen med mennesker uden at udgøre en fare. De kan registrere og reagere på menneskelig tilstedeværelse og stoppe eller justere deres bevægelser for at undgå kollisioner.

    (redigeret definition fra ChatGPT)

Hvorfor Odense

Udover at Odense er nogenlunde midt i Danmark, kan man tænke, hvorfor tage til Odense for at se robotter? Det startede med, at A. P. Møllers Odense Staalskibsværft så en disruption i kikkerten, fordi konkurrencen fra Asien pressede på, da de derude tog robotter ind i produktionen. I 1997 besluttede A.P. Møller Fonden at bygge Mærsk McKinney Møller Instituttet ved Odense Universitet, hvor der skulle forskes i robotteknologi. Ud af forskning, støtteprogrammer og opbakning fra kommunen opstod startup virksomheder og Odense rummede snart en hel robot-klynge. Den danske drone- og robotindustri beskæftiger ifølge R-24 i alt 18.000 medarbejdere i 592 automations-, drone- og robotvirksomheder. Odense området huser alene omkring 160 af virksomhederne med i alt over 3.500 medarbejdere.

Da jeg i 2022 skrev om R-22 efterlyste jeg større fokus på robotudvikling i Aarhus og Aalborg. Det var rart at se både vest- og nordjyske udstillere foruden Teknologisk Institut, men messen fik heller ikke i år brug for startbogstavet “Aa” i listen over udstillere.

Eksempler på produkter på robotmessen R-24
Eksempler på robotter i landbruget på R-24

Marts 2024 – Indlæg på CXO2’s blog www.CxO2.dk/blog

Læs om den forrige robotmesse R-22
Robotmessen på R-24 (roboticsevent.eu) og på Facebook

Dette er et led i en række indlæg om Robotter.
Læs andre indlæg ved at vælge kategorien Robotter i menuen.

Sådan abonnerer du på indlæg i denne blog:
Besøg LinkedIn udgaven og tryk på FØLG 
eller besøg Facebook udgaven og tryk SYNES OM

Robotmessen R-24
Del gerne til dine kontakter:
Annonce

Annonce
Tagget på: