robotter og droner indtog messen

Der er stort potentiale for robotter i de store danske sektorer, industri, landbrug, byggeri, sundhed og energiCorona, forsyningsproblemer og international konkurrence. Det er vigtigere end nogensinde før, at Danmark øger fokus på automatisering.

Vi lever i en tid med store forandringer og udfordringer i verden, som også påvirker danske arbejdspladser. Det gælder om at kunne overvinde alt fra komponentmangel, problemer med forsyningskæder, prisstigninger på energi og råvarer, krav til arbejdsmiljø samt den voksende konkurrence om arbejdskraft.

R-22 messen

Flere og flere brancher bruger robotter til at fremtidssikre deres drift, men der er fortsat masser af uopdyrket automationspotentiale i flere sektorer. Netop derfor afholdt man i marts 2022 messen “R-22, Robotics, Automation and Drones” i Odense.

Katarina Fruerlund Deylami, Business Unit Manager på R-22 skrev om messen: ”Målet med R-22 er at inspirere mange flere danske virksomheder til at komme i gang med automatisering af processer. På messen kan man møde den samlede robot-, drone- og automatiseringsbranche, samt høre om andres erfaringer med at implementere robotter. Potentialet i anvendelsen af robotteknologi er stort i Danmark. Nødvendigheden af at komme i gang nu er stor.

Man kunne se omkring 100 udstillere med langt flere virksomheder, hvoraf kan nævnes Spin Robotics, som blev kåret som årets robot-startup og Capra Robotics, som blev kåret som årets robotvirksomhed. Fordi mange er start-ups, viser en søgning, at ordet “robot” indgår i firmanavnet for 25 af udstillerne. Jeg var selv overrasket over, hvor langt anvendelsen af droner er kommet, – en del af udstillerne kan nævnes her, så man kan se eksempler på anvendelser: DroneFynDronevikNordic WingRotoWorksSky LevelUAS Denmark, Upteko, Universal Robots, GOTpositionMonopulse og NAUST Robotics.

Alle brancher var repræsenteret, “Hvor meget af det, du laver på din arbejdsplads, kunne egentlig gøres på en sundere, hurtigere, bedre eller billigere måde med hjælp fra nye teknologier”, spørger Esben Østergaard (Tidl. CTO og stifter af Universal Robots). Han kan have meget ret i, at det er et spørgsmål danskerne bør reflektere over, uanset om man er landmand, sygeplejerske, tømrer eller industritekniker.

Still Autonomous Mobile Robot

Vækstprogrammer

Vækstprogrammerne DigitaliseringsBoost og Digital Omstilling har givet støtte til 150 danske virksomheder i samarbejde med videns institutioner, som f.x. Erhvervshus Fyn. Det rummer alt fra digitalisering af prøver, påvisning af Covid-19 vira, skære-robotter, montering, pallehåndtering og inspektion af skibe og vindmølle service ved hjælp af droner.

Der var ikke den branche, der ikke kunne finde inspiration i Odense. Sundhed og industri var i overtal, men også landbruget fyldte godt. Til landbruget vælter robotter og automatiserede løsninger frem, for potentialet for automation er også stort der.

Markrobotten Farmdroid

Robot fyrtårn

Arrangøren talte om Odense som Danmarks robothovedstad, og nu positionerer de sig med nordens største robot messe. Fyn er af Erhvervsfremmestyrelsen udpeget som Danmarks fyrtårn for robot teknologi. Det er flot og godt gjort af Odense, Fyn, Syddansk Universitet og Erhvervshus Fyn.

Men selvom R-22 slog på, at vi er på omdrejningshøjde i den globale konkurrence, så er det ikke så vel. Statistikker hos Dansk Metal viser, at dansk industri sakker bagud ift. andre EU-landes anvendelse af robotter.

Det er imponerede at se, hvad der er kommet ud af, at Odense Kommune satte 25 mio. kr. i projektet “Verdens bedste robot by i børnehøjde“. I projektet har man fat i børn og unges uddannelse, implementeret i alle klassetrin fra 1. til 9. klasse. Der er endda fokus på legende tilgang til teknologi i vuggestuer og børnehaver.

Til sidst et hint til Aarhus og Aalborg, ja hele Øst- og Nordjylland: Kom nu med ind i kampen, – robot-toget kører stærkt, og det er lige nu på Fyn.

April 2022 – Indlæg på CXO2’s blog www.CxO2.dk/blog

Vil du abonnere på nye indlæg på denne blog?
Besøg LinkedIn udgaven og tryk på FØLG eller
besøg Facebook udgaven og tryk på SYNES OM.

Robotter indtog Odense
Del gerne til dine kontakter:
Annonce

Annonce
Tagget på: