corona og teledata

For at hjælpe til i kampen mod Covid-19 har Google offentliggjort lokationsdata, som de danske sundhedsmyndigheder kan bruge til at måle om regeringens tiltag virker.

EU efterlyser teledata

For ikke så længe siden, var anvendelsen af teledata (positionsdata) et fy-ord. Men som så mange andre ting under Corona-krisen kan man straks gøre noget, som man ikke havde set før.

Det er nemlig ikke længere siden end februar 2020, at EU senest skrev om undersøgelse af Googles registrering på baggrund af forbrugerklager til EU.

Overraskelsen var derfor stor, da EU kommissær Vera Jourova inviterede de store IT firmaer indenfor og efterlyste data. Hun tweetede kort en opfordring om, at de Tekniske giganter bør dele data med forskere, dog med respekt for privatlivet. Udover tweeten er der nu nok tilgået information eller dialog direkte med de største firmaer.

Google lancererede 3. april

Allerede dagen efter Vera Jourovas tweet udgav  Google lokationsdata, der er indsamlet fra smartphones og tjenester som Maps.

I en række rapporter fordelt på 131 lande præsenteres data, som kan hjælpe sundhedsmyndighederne. Med dem kan man finde ud af, om regeringernes tiltag for at forhindre spredningen af covid-19 har virket.

Google siger selv om det: ”Mens samfund over hele verden reagerer på COVID-19, har vi fra sundhedsmyndigheder hørt et behov om data, når der træffes kritiske beslutninger for at bekæmpe COVID-19. Det er samme type aggregerede, anonymisere data, som vi bruger i eksempelvis Google Maps, Lokationsdata kunne hjælpe sundhedsmyndigheder med at bedømme virkningen af fysisk distancering på samme måde, som vi viser populære tider for restauranter og trafikmønstre i Google Maps“.

Se de første rapporter

Rapporterne viser, hvordan borgernes bevægelsesmønstre har ændret sig under corona krisen. Rapporterne findes for i alt 131 lande, og det er muligt at søge på en region og downloade en pdf-fil med data. Google skriver, at lande undlades, hvis der ikke findes ‘statistisk signifikant data’ for det.

I den danske rapport kan man studere, om danskerne opholder sig mindre på arbejde og mere i hjemmet. Eller om de bruger mindre offentlig transport, og hvor lang tid der bruges i supermarkeder.

Læs rapporterne her

Rapporten for Danmark findes her

Lang dialog med Tech firmaer

I USA har man længe drøftet muligheden for at tech-virksomheder kan indsamle data i anonymiseret, aggregeret format, som kan bruges til at kortlægge udbredelsen af coronavirus. The Washington Post skrev allerede 18.marts, at den amerikanske regering var i dialog med tech-virksomheder som Facebook, Google, Apple, Amazone og IBM  samt en række eksperter i sundhed. Det handlede om, hvordan lokationsdata kan bruges til at bekæmpe coronavirus-udbruddet. En væsentlig argument var sporing af, om folk holder sikker afstand til hinanden for at hindre smitte. Der er også omtalt hos BBC.

Teledata i Danmark

Statens Seruminstitut luftede muligheden for, at de danske teleselskaber kunne udlevere anonymiserede lokationsdata, så man kunne studere bevægelser rundt i Danmark ifm. Corona tiltag. Men det endte i juridiske overvejelser om GDPR og lovlighed. Og en usikkerhed om, hvordan data kunne bruges med den unøjagtighed der ligger i, at det er oplysninger om de master, som telefonen er i kontakt med.

Det var i øvrigt den type data, som teleselskaberne før GDPR frit solgte til kunderne. Og senest var de data udsat for en del problemer, da politiets anvendelse af dataene i retssager blev underkendt pga. for mange fejl.

Teledata mod corona i andre lande

Telekom i Tyskland har efter sigende overdraget anonymiserede teleoplysninger til analyser af tyskernes bevægelser.

I Norge har Telenor og Telia iflg. Version2 leveret data til de norske sundhedsmyndigheder i form af lokalitetsdata ud fra masteoplysninger. Formålet er at myndighederne kan se hvordan nordmændene bevæger sig rundt i landet, mens effekten af corona tiltag vurderes.

Israel vil tracke telefonerne hos corona smittede, og Kinesisk hospital diagnosticere coronavirus med AI.

Kom hjem via teledata

Tidligt under Corona-krisen samarbejdede teleselskaberne i DK med Udenrigsministeriet. Teleselskaberne ved nemlig, hvilket land deres kunder befinder sig i. Det kan se, hvilket lands netværk kundernes sim-kort er registreret på. Den information er flere gange blevet benyttet til at målrette sms’er til relevante danskere under Corona-krisen, når ministeriet skulle informere og kalde danskere hjem.

Læs mit indlæg om app-kapløbet her. Find en oversigt over min andre indlæg om Corona krisen.

Indlæg af Ivan Munk på CXO2´s blog om IT på www.CxO2.dk/blog
Corona og teledata
Del gerne til dine kontakter:
Annonce

Annonce
Tagget på: