AI og Marie Bjerre
Marie Bjerre åbnede Start-up scenen (Pressefoto/Tech Relations)

Digital Tech Summit er Nordens største deep tech messe, hvor IT-branchen, industri, forskere og studerende mødes. I forhold til mange andre IT-konferencer, er der her mange universiteter og forskere på talerstolen. Det hele er arrangeret af Teknologiens Mediehus i samarbejde med Danmarks universiteter.

Hype eller transformation

Et af indlæggene hedder “AI, hype eller transformation”. Konferencen svarer selv på det spørgsmål i form af de 100 indlæg på konferencen :

  • Det viser at AI er omgivet af en hype, – for i forhold til alt, hvad der sker på tech området, er der stor faglig slagside på AI. Halvdelen af de godt 100 indlæg handler om AI, og AI omtales i flere af resten.
  • Det viser, at AI også i høj grad er en transformation. Hvis ikke ligefrem en teknologisk revolution, så et teknologisk tigerspring. Det vrimler i programmet med innovative anvendelser.

En kendt måde at illustrere, hvor et produkt eller teknologi er i udviklingen, er at placere det ind på en hype kurve (Gartner Groups hype cycle). I nedenstående foto fra AI-Danmarks indlæg forklares, at AI er helt i toppen, – det Gartner kalder “Peak of Expectations“. Lige før realiteterne melder sig, og længe før det er “common use“.

AI i Danmark: Generative AI er her øverst på hype kurven

Konferencens mål er at give svar på, hvor langt vi er med konkrete anvendelser af AI, og hvor langt vi er med forskningen på universiteterne.

Stor bredde

Både foredrag og udstillingsområdet bekræfter, at “alle taler om AI“. Manglende troværdighed, misinformation, etik, jobmarkedets udvikling samt jura fylder meget. Forskningens syn på AI – og status på forskningen viser, at vi i Danmark er godt med på den Europæiske scene. Digital Tech Summit er en imponerende buket af AI anvendelser:

  • i industrien, men alt for lidt siger de fleste indlægsholdere.
  • i energisektoren, bl.a. til overvågning og optimering af vindmølleparker, fortæller Ørsted.
  • i forsvaret, og universiteterne hjælper godt til via Forsvarsteknologisk Center.
  • i sundhedsvæsenet, men hospitalerne siges at være for forsigtige. Der er ellers stort potentiale som at forudsige sygdomme eller diagnosticere.
  • i maritim sikkerhed, men en paneldebat viser en god portion skepsis om hvordan.
  • i undervisningen, men igen er skolevæsenet en langsom tech-starter.
  • i pressen, men der skal laves en etik, så vi ved hvor og hvornår.
  • i reklamebranchen, og her fangede man hurtigt pointen med AI billedbehandling.
  • i administration til at automatisere opgaver, men undskyld mig, her har vi brugt AI i mange år. Det er AI, ikke generativ AI. Vi har i ERP systemer kunnet scanne og elektronisk afkode dokumenter, automatisk kontere af bilag og automatisk arkivering.

Og alt dette er kun nogle eksempler fra to dages foredrag.

Alle vil med ved bordet

Som jeg skrev om for et år siden tog OpenAI konkurrenterne på sengen. Google, Microsoft og Facebook kom hurtigt op af starthullerne, men i dag får også Amazon´s Antropics mange positive ord, efter at Amazon smed 4 mia. $ i udvikling af AI sprogmodeller. Og selvfølgelig får Facebook´s Elon Musk stor opmærksomhed. Han har startet firmaet xAI, som har chatbotten Grok i test hos et stort antal brugere.

Danmark kan og skal være i front med anvendelsen af AI. Men der er stor usikkerhed, og uenighed, om Danmark skal udvikle en dansk sprogmodel. Kloge ord, når vores digitaliseringsminister siger, at hun ikke er sikker på, om det er en god idé. Apropos sprog, så fortæller en OpenAI udvikler/forsker i dag, at de faktisk selv er meget overrasket over, at ChatGPT blev så god til at oversætte mellem sprog.

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister Marie Bjerre holdt åbningstalen på en af scenerne, Start-Up scenen. Marie Bjerre havde fokus på entreprenørskab og digitale startups. Det er kategori, som Danmark har været europæiske foregangsmænd for, men hvor lande som eksempelvis Holland og Finland har overhalt jvf. digitaliseringsministeren.

Det giver god mening, at have en hel sektion for start-ups på Digital Tech Summit. Med en ny teknologi omgivet af stor efterspørgsel, er det nemmere end flere andre steder, at starte op med en ny idé om anvendelse.

De fysiske rammer

Arrangørerne oplyser forskelligt antal deltagere over de 2 dage, op til 5.000. Der er mange, også for mange, men jeg har svært ved at tro på 5.000. De fysiske rammer er ikke til et 12-tal. Faktisk er Øksnehallen en udmærket venue, men deltagerantallet overgår nok forventningerne hos Teknologiens Mediehus. De 6 “sale” er i praksis rum kun adskilt af et forhæng, og selvom der er trådløs transmission til de uddelte headsets, kan baggrundsstøjen ikke ignoreres. Men totalt ligner Digital Tech Summit 2023 en succes, og hvis ikke AI var på den danske dagsorden, er den det nu.

Der lyttes til AI
Det er absolut ikke silent-room, men teknikken med trådløse headset fungerer fint.
 (Pressefoto/Tech Relations)

09.11.2023  Indlæg på CXO2’s blog på www.CxO2.dk/blog

Dette er et led i en række indlæg om AI. Læs andre indlæg om AI her på bloggen:
ChatGPT viser vejen for AI
AI-toget kører nu

eller vælg kategorien AI i menuen og se mange flere.

Sådan abonnerer du på indlæg i denne blog:
Besøg LinkedIn udgaven og tryk på FØLG 
eller besøg Facebook udgaven og tryk SYNES OM

Digital Tech Summit 2023
Del gerne til dine kontakter:
Annonce

Annonce