OpenAi logo - OpenAI i krise
OpenAI, skaberen af ChatGPT

OpenAI fik kæmpe succes med lanceringen af ChatGPT ultimo 2022. OpenAI fik en kæmpe og akut eksponering. Markedet havde forventning om skalering af platformen til millioner af brugere. Det er alt sammen meget at kapere for firmaet på en gang. Udviklingen er gået så hurtigt, at enhver ledelse i den situation risikerer at gå op i sømmene. OpenAI er i intern krise, – og det kan hurtigt også blive en ekstern krise.

Den administrerende direktør fyret

Bestyrelsen meddelte den 17.11.2023, at CEO Sam Altman vil forlade OpenAI.

Altmans afgang fulgte af en beslutning i bestyrelsen om, at han ikke var ærlig i sin kommunikation med bestyrelsen. Det hindrede dens evne til at udøve sit ansvar. Bestyrelsen havde ikke længere tillid til hans evne til fortsat at lede OpenAI.

Kort efter forlod bestyrelsesformanden Greg Brockman sin post, øjensynligt fordi han var uenig med bestyrelsen. Også Microsoft, som største aktionær i OpenAI gav udtryk for, at at de var uenige i beslutningen.

Mira Murati tager roret

Mira Murati, virksomhedens teknologichef, vil fungere som midlertidig administrerende direktør med øjeblikkelig virkning. Som leder af virksomhedens forsknings-, produkt- og sikkerhedsfunktioner er Mira Murati jf. OpenAI “usædvanligt kvalificeret til at træde ind i rollen som midlertidig administrerende direktør”. Så på den front bør der ikke ske de store teknologiske ændringer, – snarere forretningsmæssige ændringer.

Forhistorien

OpenAI blev grundlagt som en non-profit organisation i 2015 med kerneopgaven at sikre, at kunstig intelligens skulle gavne hele menneskeheden. I 2019 omstrukturerede OpenAI for at sikre, at virksomheden kunne rejse kapital i forfølgelsen af denne mission. Men nonprofitorganisationens mission bevaredes. Ved den lejlighed blev Altman CEO.

Størstedelen af bestyrelsen er uafhængig, og de uafhængige bestyrelsesmedlemmer har efter sigende ikke kapital i OpenAI. Selvom virksomheden har oplevet dramatisk vækst, er det fortsat bestyrelsens grundlæggende ledelsesansvar at fremme OpenAI´s mission. Den flotte mission forhindrede dog ikke, at der er foretaget en enorm investering og omfattende forskning og udvikling. Det kulminerede ultimo 2022 med ChatGPT, så fra den dag blev OpenAI kendt og omtalt dagligt i pressen. Kendt på linje med Google og øvrige tech-giganter.

Det gik ellers lige så godt

Sam Altman var lige blevet alle mands eje som Bill Gates og Steve Jobs. Og det gik strygende for OpenAI. De klarede den enorme efterspørgsel. Og i 2023 er der kommet den ene opdatering efter den anden. Altman talte om næste meget ambitiøse vision om at lave “generel kunstig intelligens” (Artificial General Intelligence), som skal blive i stand til at træffe bevidste selvstændige beslutninger. Det, som vi kender i dag med ChatGPT, er “generativ kunstig intelligens” (Generativ Artificial Intelligence).

Microsoft´s Chat forklarer forskellen sådan: “Generel kunstig intelligens (AGI) er en type kunstig intelligens, der kan udføre enhver intellektuel opgave, som et menneske kan udføre. Generativ kunstig intelligens (GAN) er en type kunstig intelligens, der kan generere nye data, der ligner de data, den har lært fra”.

Hypen om ChatGPT satte fokus på enorm strategisk pres på mange andre, – Google, Microsoft, Facebook og Amazon som de første, og siden alle større i softwarebranchen. Selv vores lokale Digital Tech Summit kørte 100 % i AI sporet.

14 dage før fyringen af Altman, talte researcher hos OpenAI, Lukasz Kaiser, om OpenAI´s aktuelle fokus for 3.000 tilhørere på Digital Tech Summit 2023 i København. Udover at fortælle om udviklingshistorien, slog han fast, at fokus i de næste to år er, at lave ChatGPT mere pålidelig. De kan ikke leve med, at den lave fejl og at svarene er omgivet af – berettiget – en del skepsis. Han talte også om CoT (Chain of Thought), hvor modellens ræsonnement forklares i svarene, som i sig selv skal føre til mere præcise resultater.

Hele farcen i disse dage er uenighed om hvor OpenAI er på vej hen. Det kan handle om ovennævnte teknologiske visioner, men sandsynligvis mere det kommercielle. OpenAI´s mission med at holde forskning og udvikling som non-profit kan vanskeligt være forenelig med OpenAI´s kommercielle eksponentielt stigende succes.

Hvad nu

Tiden vil måske vise, om det er OpenAI´s fokus på dette kvalitetsløft eller Altmans ovennævnte ambitiøse strategi eller noget helt tredje, man har skændes om i bestyrelseslokalet. En ting er bare sikkert, – der skal som i Formel 1 race ikke være mange øjebliks uopmærksomhed, før en konkurrent kører forbi.

Meget viden og erfaring flytter jo med, når man skifter stald. Omvendt står OpenAI med en kompetence, som ikke forsvinder, selvom flere har sagt op i protest mod fyringen.

Microsofts Satya Nadella har ifølge tweets på X allerede mandag ansat både Altman og bestyrelsesformanden, der gik med ud af døren. De var kun arbejdsløse i en weekend. Farcen, og især kampen, fortsætter.

Verdens mest kendte AI selskab er blevet til en soap-opera.
Står OpenAI stærkere efter dette: næppe.
Står Sam Altman stærkere efter dette drama: ja.
Er Microsoft´s indflydelse på OpenAI større nu: ja.
Er resultatet af dette show en fordel for AI markedet generelt: nej.

Opdatering

Nyt: Onsdag morgen (dansk tid) d. 22.11.2023, dvs. 2 dage efter ansættelsen hos Microsoft, oplyser OpenAI, at Sam Altman kommer tilbage og skal stå i spidsen for OpenAI igen. I 2 dage var Altman arbejdsløs, så 2 dage i nyt job og nu så tilbage. Der er divergerende informationer om, hvorvidt også den tidligere bestyrelsesformand Greg Brockman vender tilbage. Microsoft vil have en plads i bestyrelsen, de skriver samtidig, at OpenAI “didn’t want any more surprises”.

Nyt: d. 6.12.2023. Sam Altman´s tur rundt i manegen i 2023 slutter med en udmærkelse. Fox Business skriver, at Sam Altman “has been recognised as Time magazine’s CEO of the Year 2023 for his remarkable impact on the tech industry“. Det må siges at være en streg i regningen, for den ex-bestyrelse, der ville fyre ham for 4 uger siden.

20.11.2023, opdateret 06.12.2023  Indlæg på CXO2’s blog på www.CxO2.dk/blog

Dette er et led i en række indlæg om AI. Læs andre indlæg om AI her på bloggen:
ChatGPT viser vejen for AI
AI-toget kører nu

eller vælg kategorien AI i menuen og se mange flere.

Sådan abonnerer du på indlæg i denne blog:
Besøg LinkedIn udgaven og tryk på FØLG 
eller besøg Facebook udgaven og tryk SYNES OM

OpenAI er i intern krise
Del gerne til dine kontakter:
Annonce

Annonce