Nyeste teknologi  CES pressefoto. Teknologimessen CES 2021

I januar deltog jeg i verdens største teknologi mekka, teknologimessen CES 2021 ® i Las Vegas. Det årlige CES® event i Las Vegas er det vildeste show med teknologi, den globale scene for innovation. CES (Consumer Electronics Show®) afholdes hvert år i januar med 4.500 udstillere og gæster fra 150 lande med 6.000 journalister blandt de besøgende. Udstillerne viser deres nyeste teknologi og ikke mindst det, der er på vej. Der udstilles enhver form for forbrugerteknologi, spil, videnskab, auto-teknik, teknik til hjemmet, underholdning og digital sundhed. Teknologimessen CES 2021 er grundlag for presseomtale af nye produkter i månederne efter.

Det hele virtuelt

Normalt og før Corona pandemien spændte det over hele Las Vegas Convention Center og Sands Expo og flere hoteller ned ad The Strip. Det var som et Disneyland for teknologi.

verdens største teknologimesse CES 2021 i Las Vegas

Med Corona situationen er det jo ikke muligt at afholde den slags, så årets CES 2021 blev en digital version af den årlige tech-begivenhed. Det foregik på den måde, at man hjemme i sit Corona skjul over 4 dage kunne følge keynotes, foredrag og produktpræsentationer.

På trods af, at det er virtuel oplevelse, har CES 2021 vist, at det stadig er en underholdende og super god måde at få en fornemmelse af den nyeste teknologi.

Man drukner i information

Da jeg i dag søgte på CES 2021 fik jeg 1.060.000.000 hits. Det siger lidt om, at Teknologimessen CES 2021 er et udstillingsvindue, der påvirker både marked, producenter og forbrugere. I dette indlæg vil jeg ikke gå i dybden med enkelte produkter, men sætte en drone op, der viser et kalejdoskop over messen.

Der har været masser af store nyheder, f.eks. robotter, 8K-tv’er, 5G-smartphones, droner, bøjelige lap tops og telefoner, spil-computere, chipsæt og ansigtsmasker og ting til det intelligente hjem og den intelligente bil. Lad os se på nogle eksempler.

Rollable og 5G Smartphones

LG Rollable er en ny smartphone fra sydkoreanske LG. Den kan skifte størrelse, – på dansk vil vi nok oversætte rollable til skyd bar. For den større skærm skydes ud, så den bliver i tablet-størrelse. Ifølge en talsmand fra selskabet er der ikke blot tale om en løs plan, – den nye telefon vil blive lanceret i løbet af i år. Se en lille video af den her.

Lige så opsigtsvækkende kunne kinesiske TCL afsløre en lidt mindre mobiltelefon, der med et klik kan udvides fra 6.7″ til 7.8″. Se en lille video af den her.

Men ellers var det 5G, der prægede telefonerne. En større eller flottere skærm sælger ikke nok, men 5G kan nok få forbrugerne til at udskifte deres telefoner. Og der er som Forbes skriver i artiklen 5G Makes Waves At CES 2021 også billigere 5G telefoner.

Rul en 17″-skærm ud

LG har allerede afsløret et antal nye OLED og QNED LCD-skærme for det kommende år. Alle er med på den vogn, det ser ud til at fleksible, ultratynde OLED-paneler vil revolutionere skærmene i 2021/23.

image credit: exhibitor press photo
TCL exhibitor press photo

Futurisme blev det, da de kunne fremvise et lille rør, som mellem hænderne blev foldet ud til en skærm. Dette OLED Scrolling Display er rullet op omkring to stænger, og kan udvides til en 17-tommer skærm. Konceptet blev vist frem på video, så det er ikke sikkert, at TCL faktisk har bygget en fungerende prototype af den enhed endnu.

Smart TV

Uanset QLED eller OLED tyder det på, at vi med mange streaming-tilbud og Corona restriktioner ser mere TV. Mængden af nye skærme med bedre opløsning, flottere farver og bedre lysstyrke er næsten uendelig. Ikke mindst 40″ – 55″ udgaver, som passer i de fleste hjem.

Skal det være stort, kan det blive stort. LG viste deres Magnit TV, som er modulopbygget og kan sammensættes i forskellige størrelser helt op til 163 tommer. Men sådan et koster også mere end en Porsche SUV.

Lidt billigere – hvis man kan bruge det ord om et TV til 500.000 kr., var Samsungs 110 tommers MicroLED-TV. Det kan tilmed deles op i 4 stk. 55” skærmbilleder, så man på samme tid kan se TV2, CNN, Eurosport og YouTube.

Disse TV er nok mest egnet til luksus mødelokaler, men ny teknik og features arves hurtigt ned i mere tilgængelige TV.

Til vores stuer kommer Sony og TCL med Google TV i år, en ny Android 11 TV brugerflade. Det samler film, serier, tv og apps, og foreslår indhold baseret vores tv-vaner. Det er mere intelligent, og integrerer de funktioner vi i dag kender fra Chromecast.

Fra slukket TV til grafik

 Samsung exhibitor press photo
Samsung exhibitor press photo

Samsung lancerede en endnu tyndere udgave af deres The Frame TV, nu godt 2 cm svarende til en almindelig skifteramme på væggen. The Frame 2021 er et TV, når det er i brug, og en digital fotoramme, når det ikke er i brug. Så ikke længere en grim sort skærm på væggen, men et flot digitalt billede, som man selv vælger.

Biler

image credit: exhibitor press photo  fra Teknologimessen CES 2021
Samsung exhibitor press photo

Mængden af computere og processorer i en moderne bil er enorm. Bilfabrikkerne er dygtige til at anvende og implementere, men det designes af underleverandører. Et eksempel på sådanne auto parts viste Samsung med 5G intelligens til bilerne.  

Corona præger

Corona pandemien har ændret vores livsstil. Vi socialiserer mindre, og vi har fokus på sundhed, renlighed og hjemmearbejde. Producenterne er klar til ​​at udnytte denne ændring, Corona har sat gang i innovationen. Mange teknologier på CES var centreret om vores hjem og ændrede livsstil.

Intelligent hjem

Det er velkendt, at fra 2020 blev vores hjem til centrum for arbejde, uddannelse, shopping, underholdning og sundhed og fitness. Processorer og IoT teknologien kan hjælpe til med, at det bliver nemt og smart i hjemmet.

Teknologivirksomhederne står i kø med køleskabe med berøringsskærme, og gud forbyde det, klare vinduer i lågen. Robotter til underholdning. Robot som personlig assistent. Robot til at hjælpe med rengøring. Intelligent luftrenseudstyr til bord, bil eller ansigtet. Robot tilberedningsassistenter til køleskabe og ovne, – på Wi-Fi og features som forbrugere selv konfigurerer.

Se fremtiden i køkkenet i denne video. Vil du ikke se alle 6 minutter, så spol frem til 3:30 og se robotten i arbejde.

Robotterne kommer også i køkkenet i form af fancy køkkenmaskiner. Moley Robotics introducerede et helt robotkøkken, der kan tilberede aftensmaden og endda rydde pænt op bagefter.

Hvidevarer

Samsung er for første gang på CES med personificeret udstyr til hjemmet. Idéen om tilpasning vil ikke være begrænset til køleskabe, den koreanske kæmpe ønsker at gøre køkkenmaskiner, mikrobølgeovne og støvsugere tilpasselige efter brugerens præferencer. Og kunstig intelligens (AI) er kommet til vaskemaskinerne. Sensorer inde i vaskemaskinen kan identificere snavs på tøjet, og justere tid, vaskemiddel, skylninger og omdrejninger for at fuldføre rengøringen mest effektivt.

Facemask

Image credit: exhibitor press photo  fra Teknologimessen CES 2021
Razer exhibitor press photo

Et mundbind på CES 2021 giver mening. Et af dem var Razer Project Hazel. Mundbindet, eller facemask, som de kalder det her. Det giver ved hjælp af RGB-belysning besked, når filteret skal udskiftes, og det klare ansigtspanel hjælper folk med at aflæse dine læber, når du smiler eller taler. Der er indbygget mikrofon, så andre kan høre tydeligt, når man taler.

I oplade- og opbevaringsæsken er UV-filter, der renser masken.

Corona og PCR test

Bosch viste et udstyr, der kan lave Corona PCR-test på 30 minutter. Vivalytic-systemet kan anskaffes af lægeklinikker og plejehjem. Det gør dem muligt at lave test lokalt og få resultatet hurtigt. Den kommer i en prisklasse, hvor også større virksomheder kan købe sin egen fremfor at vente på offentlige testbiler eller transporttid til et testcenter.

iHome exhibitor press photo
exhibitor press photo

Også indenfor Corona sundheds-IT viste iHome et vækkeur, der på natbordet desinficerer en mobiltelefon.

Du rører måske ved din telefon både før og efter du spritter hænderne af, så telefonen er en god smittespreder. Derfor skal den lige en tur i denne rensemaskine hver aften.

Alt berøringsfrit

Corona har også givet plads til produkter og procedurer, der fjerner behovet for berøringskontakt, som Arlos kommende Touchless-version af sin Video Doorbell. Når en besøgende kommer inden for en bestemt afstand fra dørklokken, udsender den et hørbart klokkespil og et synligt lys for at vise den besøgende, at dørklokken er udløst. Og husejer svarer og låser døren op fra sin smartphone.

Også VVS branchen er med på bølgen med nye smarte berøringsfrie vandhaner og dørhåndtag, og sågar berøringsfrit toilet (af praktiske grunde er det nu ikke helt berøringsfrit).

Det meget udbredte Philips Hue findes allerede i mange danske hjem inklusiv vores eget, men på CES 2021 viste de en række nyheder, bl.a. bevægelsescensorer, berøringsfri vægkontakter og indsats til gamle kontakter.

Hvad med CES 2022

Arrangørerne CTA® (Consumer Technology Association) håber, at teknologimessen CES 2021 er den første og eneste virtuelle udgave. Tillid til vacciner betyder, at CES 2022 er planlagt som en hybrid begivenhed – en fysisk begivenhed suppleret med et virtuelt program. Faktisk er CTA allerede begyndt at sælge fysisk udstillingsplads til CES 2022, og nogle haller er allerede udsolgt.

Læs mere CES nyheder på Techradar, på CNET eller på DigitalTrends.
Læs indlæg om Corona krisen og IT og Corona eller nethandel og Corona.

Disclaimer: As it is a description of a trade fair, several of the mentioned brands are registered trademarks ®. The photos used are images that during the fair were press photos available via the exhibitors.


Indlæg af Ivan Munk på CXO2´s blog om IT på www.CxO2.dk/blog

Vil du abonnere på nye indlæg på denne blog?
Så besøg LinkedIn udgaven og tryk FØLG eller
besøg Facebook udgaven og tryk SYNES OM.

Teknologimessen CES 2021
Del gerne til dine kontakter:
Annonce

Annonce
Tagget på: